IVECO ще произвежда електрически превозни средства с батерии и горивни клетки под собствената си марка

IVECO обяви, че ще произвежда и продава своите тежкотоварни електрически превозни средства с батерии и горивни клетки под марката IVECO. Това следва съобщението от юни 2023 година на IVECO Group за придобиването на пълната и еднолична собственост върху германската компания, произтичаща от бившето съвместно предприятие Nikola IVECO Europe.

Моделите IVECO HD BEV и FCEV разполагат със специална електронна ос, проектирана и произведена в партньорство с FPT Industrial, специалист в задвижванията и дъщерната марка на IVECO. Батериите се доставят от Proterra, технологията за горивни клетки и ключовите компоненти се доставят от Bosch.

Тези електрически превозни средства са базирани на платформата за камиони IVECO S-WAY, която е специално разработена, за да може да поддържа както технология за задвижване с горивни клетки, така и батерии, благодарение на модулна архитектура.

IVECO HD BEV има пробег до 500 км. Разполага с общ капацитет на батерията от 350 kWh (738 пакета) с мощност на зареждане до 9 kW. Тази функция позволява задачи за доставка от център до център, различни регионални приложения, дори възможност за презареждане на автомобила по време на задължителни почивки на водача и пътувания на по-дълги разстояния. Тракторната конфигурация 4×2 ще бъде първата, която ще навлезе на европейския пазар през последното тримесечие на 2023 г.

IVECO HD FCEV има обхват до 800 км. С бързо време за зареждане с гориво от по-малко от 20 минути, той осигурява идеалното решение за работа на дълги разстояния в тежък търговски транспорт. Моделът може да поеме 700 kg H70 използваема енергия при 2 бара налягане. Благодарение на по-големия си пробег в сравнение с електрическо превозно средство, IVECO HD FCEV е кандидат за първичния избор в своята област, като вече демонстрира своята привилегия при шофиране на дълги разстояния с нулеви емисии на отработени газове.

Първите превозни средства на IVECO HD FCEV ще започнат да се доставят във Франция, Швейцария и Германия в края на 2023 г., както е планирано в проекта H2023Haul Eurpoean, съфинансиран от партньорството Clean Hydrogen, който има за цел да ускори използването на водородни решения в индустрията на търговския транспорт и да даде възможност на пазара на камиони с горивни клетки през следващите години.

Превозните средства ще бъдат продавани и поддържани от обширната дилърска мрежа на IVECO, обхващаща 254 точки за продажба и обслужване в цяла Европа.